24 februari 2017

Amsterdam straft illegale hotels

 

De gemeente Amsterdam sluit gemiddeld drie illegale hotels per week

Het toerisme in de hoofdstad groeit en dat heeft ook gevolgen voor het toeristisch verblijf in woningen. Het is eigenaars toegestaan om het huis te verhuren als zij op vakantie gaan, maar daarvoor gelden wel regels. Zo moeten verhuurders zich aan de maximale termijn houden en mogen er niet meer dan vier personen tegelijk verblijven. Als een appartement deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VVE), moet ook die ermee instemmen dat de woning door toeristen wordt gehuurd.

Vakantieverhuur van de eigen woning mag in Amsterdam, maar er zijn wel spelregels. De verhuurperiode mag niet meer zijn dan zestig dagen per jaar en er mag niet meer dan aan vier personen tegelijk worden verhuurd. Dat gebeurt vaak toch, bijvoorbeeld via Airbnb, waar particulieren zelf hun woning kunnen verhuren voor een bepaalde periode.

In mei trokken de PvdA en Partij voor de Ouderen in de hoofdstad al aan de bel over de enorme groei van Airbnb in de stad. De partijen vinden dat de maximale verhuurperiode ingekort moet worden en dat er strengere regels moeten komen voor verhuur van woningen om overlast tegen te gaan.

„Wij zien dat de huidige handhaving op Airbnb-beleid, waarbij Amsterdammers hun woning maximaal 60 dagen per jaar mogen verhuren, niet werkt. Wethouder Ivens sluit gemiddeld om de dag een illegaal hotel’’, zei raadslid Reenze van Brug destijds al.

De gemeente wil de bedrijven die de regels negeren keer op keer blijven beboeten waardoor de boetes zich opstapelen. “We hebben van de week nog bekend mogen maken dat we aan een groot bedrijf een boete hebben gegeven van bijna 50.000 euro, dat zijn al getallen die beginnen aan te tikken”, aldus Ivens. Het college kijkt naar de mogelijkheden om de termijn voor vakantieverhuur te verkorten van zestig naar dertig dagen. Op dit moment is dit wettelijk nog niet mogelijk.